Indretningen er en vigtig del af arkitekturen

Når vi taler om arkitektur, tænker vi ofte kun på bygningernes ydre rammer og design. Vi kender alle markante bygningsværker som operahuset i Sydney, paladser og slotte rundt omkring i verden og bygninger som politigården i København. Et ikonisk byggeprojekt fra det 20. århundredes første halvdel, som den dag i dag tiltrækker sig opmærksomhed på grund af den historiske stil og alligevel moderne bygning.

Arkitektur handler imidlertid ikke alene om en bygnings ydre træk og udseende. Det handler i det hele taget om bygningen som et hele – dens funktion, dens indretning og i sidste ende også den måde, hvorpå den kan bortskaffes igen, når tiden er løbet fra den. Det sidste skal i stigende grad foregå på en miljørigtig måde, og derfor skal det tænkes ind i bygningen fra starten, hvor den til slut også skal nedbrydes og delene genanvendes.

Indretningen er også en vigtig del af den samlede arkitektur. Hvordan har arkitekten tænkt indretningen af bygningen sammen med dens ydre udseende og den funktion, som bygningen skal løse? Om der skal bruges linoleum, vævede tæpper eller der skal anvendes sisal tæppe for at skabe det rette indtryk og den rette funktion – ja det afhænger af arkitektens samlede idé med sit værk.

Ofte er en bygnings ydre og dens indretning adskilt og varetages af forskellige typer arkitekter. Men det vil ofte være en fordel, hvis de forskellige kompetenceprofiler inden for arkitekturen arbejder sammen, så det samlede indtryk hænger fuldt og helt sammen.

Sådan er det heldigvis også ofte, og på den baggrund har vi i dag nogle bygninger, som på ikonisk vis har holdt stilen fra opførelsen til i dag. Et eksempel på dette er SAS-hotellet nær Københavns hovedbanegård. Her er bygningen fra starten indrettet med møbler designet af Arne Jacobsen, som også har tegnet selve bygningen. Resultatet er et samlet hele, som fungerer smukt og funktionelt. Trods en større renovering i 2017 er den grundlæggende arkitektoniske stil ikke ændret, hvilket beviser holdbarheden, når det ydre og indre tænkes sammen.

Andre gange forsøger man at kombinere ny indretning med gamle rammer, og nogle gange fungerer det, mens det andre gange ikke er en succes.

picorama