Vi elsker dem – de gamle huse i bindingsværk, som stadig pryder købstæder, landsbyer og det åbne land i Danmark. Men vidste du, at bindingsværk er en nordeuropæisk specialitet, hvor Danmark og Tyskland spiller en særlig stor rolle? Man finder også bindingsværk i lande som Nordfrankrig og i England, men historisk set har denne måde at bygge på været mest udbredt under vores himmelstrøg og i Tyskland.
I Tyskland har man masser af flotte huse i bindingsværk i de gamle byer. Der er ligefrem et begreb, man kalder Deutsche Fachwerkstrasse, som rummer en perlerække af smukke byer med masser af bindingsværk. En stor del af det finder man i Harzens gamle byer, hvor man kan beundre de smukke bygningsværker.
En speciel teknik
Bindingsværk er en særlig byggeteknik, som kræver, at man kender til teknologien bag. Det er ikke et træhus med brædder banket op på stolper, men en bygning, der består af træ, som er sat sammen til et skelet, hvorefter hullerne mellem træet er fyldt ud med materiale. Dette bestod før i tiden ofte af pileflet, som så blev klinet til med ler, men i dag bruges ofte mursten, der mures op mellem træbjælkerne.
Ordet bindingsværk hentyder til, at bjælkerne oprindeligt ikke blev sat sammen med søm eller andet, men var sat sammen uden brug af metal. De var skåret ud og tilpasset hinanden, så de enten blev tappet sammen eller blev holdt sammen af deres egen vægt. Det er en genial konstruktion, idet et hus på den måde nemt kan flyttes. Man fjerner blot stråtaget og murfyldet og kan så skille bjælkerne ad og flytte huset hen, hvor man vil. Det er på den måde også nemt at skifte en stolpe ud.
Hyggelige huse
I dag opfatter vi bindingsværkshuse som særligt hyggelige med deres ofte lidt skæve vægge, stråtag og smårudede vinduer. Har du selv et bindingsværk og vil gøre stuerne hyggelige, kan du lave fotovægge med flotte plakater og rammer fra Posterton, som tilbyder et hav af motiver og designs. Det er en fantastisk måde at skabe en særlig stemning i et rum, og du kan for eksempel opbygge hele motivtemaer på dine vægge med plakater og rammer i forskelligt format.
Stort i Danmark
Bindingsværk har været en populær bygningsart i Danmark helt fra oldtiden frem til omkring 1920, da bygmestrene gik bort fra denne stil. Bindingsværket tager sig forskelligt ud fra egn til egn. På Sjælland var der ikke så meget træ til rådighed, så her blev stolperne smallere og ikke altid af det ædleste træ – og hele muren inklusive træet blev kalket over. Det kalder man at male ‘over stok og sten’ – som i dag mest betyder, at noget skal gå lidt hurtigt. På Fyn og i Østjylland var der mere træ, og stolperne blev tykkere, og blev streget særskilt op.