En af de mest kendte danske arkitekter i tiden er Bjarke Ingels, som de seneste årtier har arbejdet sig frem til en førende position i hele den internationale arkitektverden.
Bjarke Ingels er født i 1974 og fik fra dåben navnet Bjarke Bundgaard Ingels – Bundgaard har han dog smidt i daglig brug, sikkert fordi det kortere Bjarke Ingels er langt mere anvendeligt på den internationale scene, hvor han i dag slår sine folder. Til hverdag bor han da også i New York, men han betragter sig stadig som dansk arkitekt og dyrker da også et dansk inspireret arkitektonisk sprog.
I dag er han leder af arkitektgruppen BIG – Bjarke Ingels Group – som står bag en lang række markante byggerier i hele verden. I Danmark er BIG meget kendt for byggerier i Ørestaden, den helt nye bydel, som de senere år er skudt op i Københavns sydlige del. Det gælder for eksempel bygningen 8tallet, som på ikke mindre end 60.000 kvadratmeter rummer boliger. Byggeriet har vundet en pris som det bedste boligbyggeri. Det fantastisk havnebad på Islands Brygge er også et værk fra Bjarke Ingels hånd, dog ikke i regi af BIG, men hans tidligere arkitektgruppe PLOT.
Fra PLOT til BIG
Den arkitektonisk karriere for Bjarke Ingels tog fart, da han sammen med en arkitektkollega, den hollandske Julien de Smedt stiftede PLOT. Målet med PLOT var at skabe arkitektur baseret på en forudgående grundig analyse af både praktiske og teoretiske forhold omkring byggeriet. PLOT er blandt andet ud over havnebadet ved Islands Brygge kendt for Det Maritime Ungdomshus.
PLOT blev nedlagt i 2005, og herefter skabte Bjarke Ingels BIG, der et langt stykke hen ad vejen bygger på de samme principper om arkitektur som PLOT. BIG har beholdt en københavnsk base, men har i dag lige så mange ansatte i New York.
BIG har leveret en lang række ikoniske bygninger. Noget af det mest spektakulære fra BIGs side har været designet af den danske pavillon til brug på Verdensudstillingen i Kina, som blev gennemført i 2010. Men Bjarke Ingels har tegnet et hav af bygninger herudover, fra hoteller over erhvervsdomiciler til kulturhuse og kraftvarmeværker, herunder det nye kraftvarmeværk på Amager med skibakke på toppen.
Bjarke Ingels har modtaget en række priser, blandt andet Kronprinsparrets Kulturpris, Mies van der Rohe Award og Forum Award.