Skyskraberens fader

Den amerikanske arkitekt Louis Henry Sullivan er blevet kaldt skyskrabens fader og modernismens fader, og han har med sin arkitektur sat sit store præg på de moderne amerikanske storbyer, hvor skyskraberne dominerer skylinen og skaber de karakteristiske bysilhouetter, som de fleste af os elsker og beundrer.

Sullivan var født i 1856 og døde i 1924 og levede dermed lige netop i den periode, da de amerikanske storbyer fik deres klassiske form, som vi kender dem i dag. Mange af de ikoniske skyskrabere fra den tid, for eksempel Empire State Building i New York, står endnu, sammen med andre berømte skyskrabere som Chrysler Building, Flatiron Bulding (‘strygejernsbygningen’), Woolworth Building fra 1913 og GE Building, men andre er naturligvis forsvundet og erstattet af nyt, moderne skyskraber-byggeri.

Louis Henry Sullivan var andengenerations indvandrer i USA, idet hans mor kom fra Schweiz og faderen fra Irland, som navnet også afslører. Han var ekstremt begavet og sprang adskillige klassetrin over og kom på den berømte Massachusetts Institute of Technology allerede som 16-årig. Han studerede arkitektur i et kort stykke tid og rykkede så til Philadelphia, hvor han fik arbejde på et arkitektkontor hos arkitekten Frank Furness.

Han drog videre til Chicago og endte med at blive partner med arkitekten Dankmar Adler, og med det begyndte hans mest indbringende og bedste år som arkitekt. De byggede teatre, som de blev meget kendte for, og da stål for alvor begyndte at blive en del af moderne byggeri, var Louis Henry Sullivan en af de første, der for alvor begyndte at bygge i højden, og den moderne skyskraber var født.

picorama