Den største osmanniske arkitekt

Det osmanniske rige bestod i mange århundreder og betegner på mange måder en storhedstid i Tyrkiets historie. Det blev grundlagt i 1299 og bestod helt frem til 1922. Perioden fostrede mange store videnskabsmænd og kunstnere – og også arkitekter, blandt hvilke Koca Mimar Sinan regnes for den største.

Man regner med, at Koca Mimar Sinan blev født i 1490, og han blev som 22-årig indrulleret i det berømte janitshar-korps, som den dag i dag kan beundres, når de kommer marcherende i Istanbuls gader under ledsagelse af hele den tyrkiske musik. I sin tid som janitshar kom han vidt omkring i den muslimske verden og fandt inspiration til sine senere byggerier, som omfatter flere verdensberømte moskeer. Koca Mimar Sinan var født ind i den kristne religion, men han konverterede på et senere tidspunkt til islam.

I 1538 blev Koca Mimar Sinan leder af de kejserlige arkitekter og begyndte byggerierne af de moskeer, der skulle blive hans kendemærke. Han gennemførte flere end 300 byggeprojekter som arkitekt, og ud over moskeer var det skoler, paladser og andre offentlige byggerier.

Blandt hans berømte moskebyggerier er Süleymanive-moskeen i Istanbul og Selimiye-moskeen i Edirne, der stadig kan beundres.

picorama