Den alsidige arkitekt

Nordjylland har fostret en af landets fremmeste arkitekter, nemlig Claus Bonderup, som er kendt ikke alene for bygninger, men også for interiørting og designs af personlige smykker og nytteting – møbler, lamper, ure m.v. Han er også blevet landskendt for arbejdet med designet af sin afdøde hustrus Anne Justs berømte have i Hune.

Ofte måler vi – måske lidt provinsielt – danske kunstnere og arkitekters værker på, om de bliver anerkendt i udlandet. Her kommer Claus Bonderup ind som en god kandidat til at være en af vores førende arkitekter. han er således blandt andet repræsenteret på Muserum of Modern Art i New York, hvor nogle af hans designs kan ses på den permanente designudstilling, som museet rummer.

Både alene og sammen med andre har Claus Bonderup skabt velkendte bygninger. Blandt andet et palads for Kuwait-sheiken Salkem Al-Ali Al-Sabah, som må betegnes som et af hans mest berømte værker, og Arctic Museum i byen Rovaniemi i Finland. Men også et område som Høje Taastrup By- og banegård er udgået fra hans tegnestue, og det sidste viser, hvordan han i modsætning til mange andre arkitekter arbejde ud fra en holistisk synsvinkel. Det er således ikke alene bygninger, det handler om, men ofte hele områder og bydele, som han planlægger konceptet for og så derefter ofte tegner bygningerne til.

Claus Bonderup har dannet professionelt makkerskab med flere andre danske arkitekter og har ud over sit virke som praktisk arkitekt også haft en del andre hverv. Således har han blandt andet været gæsteprofessor ved arkitektskolerne i både Århus og København, ligesom han har haft tilsvarende æresudnævnelse i Tyskland, Frankrig, Finland og Norge.

Som arkitekt arbejder han med stramme og symmetriske former, som dermed står i modsætning til den organiske form, som han har arbejdet med i haven i Tune, hvor det er planter og naturmaterialer, som er i spil.

picorama