Når vi taler om arkitektur, tænker vi ofte på store og markante bygningsværker, som på en eller anden måde har spillet en rolle for, hvordan vi opfatter en hel by eller et område. Tænk bare på operahuset i Sidney, som er tegnet af den berømte danske arkitekt Jørn Utzon. Det smukke operahus med de karakteristisk tagkonstruktioner, der giver betragteren associationer til konkylieskaller, er både teknisk set en præstation og en hentydning til bygningens funktion. Hvis du har prøvet at samle en konkylieskal op på stranden og sætte den til øret og hørt lyden i den, er du med på, hvad vi mener.
Men arkitektur er også meget andet end store og markante bygningsværker. Prøv at gå en tur i din by og læg mærke til detaljerne på husene. Går du for eksempel en tur i København, kan du bemærke de afrundede hjørner på hjørnehusene i den historiske del af byen – lavet sådan efter den store brand i 1728, så de hestetrukne brandsprøjter i fremtiden lettere ville kunne komme rundt om gadehjørnerne i stor fart.
Nyder du æstetikken ved kunst og arkitektur, er du sikkert også en person, der gerne vil gøre lidt ud af dit eget udseende. Er du for eksempel blevet lidt tyndhåret, eller håret gror meget uens, kan du få hjælp hos klinikken nordichair.com, som med afdelinger rundt omkring blandt andet kan hjælpe med transplantation af hår, så du kan genvinde den hårpragt, du havde engang.
Detaljer på bygninger fortæller en historie
Rundt omkring på husene i de lidt ældre byer finder du detaljer, som det er en stor fornøjelse at gå rundt at kigge på. Små udhuggede figurhoveder fortæller en historie om det erhverv, der engang blev udøvet i huset, og vinduesindfatninger, døråbninger og portgennemgange fortæller historien om den tid, da huset blev bygget og den stilart, der hørte den tid til. Ikke mindst København rummer adskillige smukke bygninger fra 1700- og 1800-tallet, og du kan blandt andet genfinde mange smukke klassicistiske huse, som bærer romantikkens historie med sig.
Tager du en tur på landet, kan du også nyde detaljerne i de mange smukke herregårde, som ligger spredt over hele landet. Ikke mindst Sjælland og Fyn er rige på smukke gamle herregårde, som gennem detaljerne på bygningerne afspejler deres historie. Gamle huse fra renæssancen med deres blændede ‘hemmeligheder’ på ydermurene fortæller deres historie, og fra nyere tid har du muligheden for at se gårde bygget i historistisk stil, som fortæller os om en tid, da vi længtes tilbage til fordums storhed. Det gælder for eksempel Frijsenborg ved Hammel i Jylland og en gård som Ålholm på Lolland, der bærer vidnesbyrd om skiftende bygningsskikke og præferencer.