Arkitekturen skal integrere sig med de indre og ydre rammer

Er man ung og drømmer om en international karriere som stjernearkitekt, er der forbilleder nok at måle sig imod. Berømte arkitekter som le Corbusier, vores egne hjemlige Poul Henningsen og Arne Jacobsen, eller Jørn Utzon, der stod bag det berømte operahus i Sydney, er nogle af dem, som vi ofte tænker på, når vi har berømte arkitekter i tankerne. I dag er den danske arkitekt Bjarne Ingels på top ti over internationalt berømte arkitekter, så der er nok at stræbe efter.

Når man følger med i debatten om moderne arkitektur, er noget af det man falder over, at især den moderne arkitektur ofte kritiseres for at stikke ud og ikke tage hensyn til de omgivelser, den placeres i. I flere lande er der endda opstået en forening, der protesterer mod moderne nybyggeri, som medlemmer opfatter som for anderledes end de bymiljøer, som bygningerne skal indgå i. Herhjemme er foreningen Arkitekturoprøret eksponent for denne bevægelse.

Harmonien efterlyses

Noget af det som disse kritikere efterlyser, er ro og harmoni, så en bygning passer smukt ind i de omgivelser, hvori den skal indgå. Skal en ny bygning for eksempel indpasses i en gammel historisk bymidte, så er man kede af, hvis den stikker alt for voldsomt ud. Bygningen ønskes i stedet at skulle stå i harmoni med dens omgivelser.

Det gælder for så vist også dens indre liv. Mennesker har brug for ro omkring sig, og en bygnings rammer er en vigtig del af dette. Skal man arbejde i en bygning, er det vigtigt, at man føler sig godt tilpas og ikke synes, at man går rundt som en løve i zoologisk have. Man skal have det rart.

Indretningen spiller en væsentlig rolle, når der søges større harmoni. Har du som arkitekt også ansvaret for denne del af et nybyggeri, kan du for eksempel indtænke indretning med harmoniske plakater i den stil, du vil køre med. Der er masser af eksempler at finde i netbutikken Gallerix, som er specialiseret i dette område.

Her kan man for eksempel vælge en bestemt linje i sit plakatvalg, så man kan skabe den skønhed i rummene, som brugerne vil glæde sig over. En bygning skal nemlig ikke kun integreres i de ydre rammer, men også integreres med brugernes behov og ønsker, så de kan få den bedst mulige ramme for at løse de opgaver de skal, mens de opholder sig i bygningens rum.

Nogle af de smukkeste bygninger i verden er strålende eksempler på, at de indre og de ydre rammer er tænkt sammen på smukkeste vis. Det gælder ikke mindst mange af de officielle bygninger, hvor en bygnings ydre afspejler dens betydning, og hvor den indre indretning også understreger denne, ofte så brugerne af bygningen er både stolte og glade for at opholde sig i den.

picorama