Et designikon midt i København

Københavns første skyskraber er den blevet kaldt – den ikoniske bygning, som troner på Vesterport i København. SAS-bygningen er den blevet kaldt og bliver det stadig, selv om den i dag ikke rummer et SAS-hotel, men et Radisson hotel. Navnet hotel Royal er fulgt med trods ejerskiftet.

Huset er tegnet af den verdenskendte danske arkitekt Arne Jacobsen, som levede fra 1902 til 1972 og i dag betragtes som en af de bedste danske arkitekter overhovedet – kendt som han er både for bygninger og for design af eksempelvis møbler og andet interiør.

SAS-bygningen er 20 etager høj, og øverst ligger en restaurant. Det er ganske særligt for huset, at alt fra begyndelsen er tegnet og designet af Arne Jacobsen. Det gælder selve huset, og det gælder møbler og interiør helt ned til tallerkener og bestik i roof top restauranten. Foyeren er et dansk stilorgie fyldt med Svanen og Ægget – to berømte stole, som Arne Jacobsen designede til netop denne bygning.

SAS-bygningen holdt skansen som Danmarks højeste bygning indtil 1969. Det er knap 70 meter højt. men efter 1969 kom bygninger som Domus Vista til, som var højere, og i dag er SAS-bygningen blot én af mange høje bygninger i Danmark.

picorama